Nest Camera van Google als babyfoon!

Google Nest Camera als babyfoon!

Papa en Fey in een veilig Nest!

Voor Sinterklaas heb ik Miriam, samen met haar beste vriendin Shanna een weekendje weg gegeven. Ik vond dat ze het verdient had, omdat ze sinds de geboorte van Fey nog geen goed moment voor haarzelf heeft kunnen pakken. De zwangerschap en bevalling was best zwaar te noemen en alhoewel (of doordat) Fey doorgaans een goede slaper is, wil ze de laatste tijd minstens 1 a 2 keer per nacht ff checken of mama er nog wel is en heeft ze er standaard ’s ochtendsvroeg om 5.30 alweer zin in! Kortom, mama chill in een spa- en wellness hotel in hartje Leiden en papa en Fey staan er een weekendje alleen voor… maar gelukkig hebben we Google’s Nest Camera!

De weken voor haar vertrek was Miriam enorm zenuwachtig en ik zelf kreeg er ook aardig last van.  Tot nu toe had Fey haar elke dag nog gezien en gaat Miriam er ’s nachts altijd uit als Fey huilt en slaap ik door alles heen, of (voor de mensen die me een beetje kennen ;-)) ben ik nog door het huis aan het spoken hevig de branduren van mijn MacBook pro er doorheen te jagen. Ik was dus bang dat ik niet wakker zou worden als Fey mij nodig heeft.

De Nest Camera als babyfoon,

Een babyfoon met camera en geluid was zo 2014 en alles hier in huis moet toch minstens een WiFi mogelijkheid hebben, zodat ik het op mijn laptop, smartphone en tablet/iPad kan bedienen EN Miriam moest natuurlijk optimaal van haar weekend kunnen genieten door haar moederhart zo af en toe gerust te stellen via een directe live stream verbinding met de kinderkamer, al was het maar om te controleren of Fey en ik niet tot 11.00 in onze slaapoutfits door het huis liepen. Dus, omdat ik alle Google Nest producten in huis heb, d.w.z. de Nest Learning Thermostat en de Nest Protect Rook- en koolmonoxide melder, lag het voor de hand om de Google Nest Camera (voorheen Drop Cam) te kopen. De specs en de campagne pagina doet het in ieder geval geloven, dat dit de beste oplossing is, maar is dat het ook?

Ik hou van integratie en If This Then That principe. Het feit dat de camera aan- en uit kan springen, wanneer mijn Nest Learning Thermostat detecteert dat het huis leeg is of mijn Nest Protect Rook- en koolmonoxide melder detecteert dat het huis in de fik staat, sprak mij aan. Want, als je er de dienst Nest Aware bijkoopt, worden je camera beelden beveiligd in de cloud opgeslagen, om ze later terug te kijken om te kijken wie er het gas aan had laten staan, of iets te veel geïnteresseerd was in je flatscreen TV. Gelukkig krijg je een 30 dagen gratis periode, waarin je Nest Aware kunt uitproberen. Opnames die zijn getriggerd door de Nest Protect Rook- en koolstofmonoxide melder zijn zelfs gratis!

De Nest Camera is een stevige camera met een robuust magnetisch metalen standaard, die niet snel omvalt of kapot gaat, is makkelijk ergens op of (met meegeleverd hulpstuk) tegenaan te plaatsen en geeft zowel overdag als ’s nachts kraakhelder beeld op zowel mijn laptop, mijn telefoon als mijn tablet/iPad, ongeacht of hij nou in 720p of 1080p modus ingesteld staat of de gordijnen dichtzitten. De software maakt 3d momentopnames van de kamer, zodat het objecten, muren en ramen kan onderscheiden en is daardoor in staat om zaken als koplampen, lichtreflecties, schaduwen, vliegen of zonlicht te onderscheiden van noemenswaardige activiteit in de kamer. De 8 ingebouwde infrarood led lampen doen hun werk goed.

En dat noemenswaardige, doet Nest Camera heel goed. Als ik de kamer van Fey binnenloop krijg ik vrijwel direct een notificatie op mijn telefoon, en als ik erop klik, openen direct de juiste videobeelden van dat moment. Dit werkt erg goed en volledig in het Nederlands! Daarnaast kun je het status led lampje van de Nest Camera zelf uitzetten, zodat je baby of dreumes niet wakker wordt van een knipperend- of constant groen/blauw lichtje wat overigens zo vel is dat hij/zij zou kunnen geloven dat Aliens de kinderkamer overgenomen hebben. Het gekke is, dat ik overal lees dat de Nest maar 1 push notificatie en/of e-mail per half uur stuurt, zelfs op de Nest site. Ik krijg vrijwel direct een push notificatie. Wellicht toch Aliens?

Verdomd handig zijn de activiteit zones die je kunt tekenen, zo heb ik heel secuur een vormpje om het bed van Fey getekend. De Nest Cam weet hierdoor welk deel van het camerabeeld hij op moet focussen, de rest van de kamer kan hij dan eventueel negeren, vooral handig als er bijv. een ventilator draait of kinderspeeltje beweegt.

Veilig? Tja, wat is veilig? Je moet er niet aan denken dat iemand met de beelden van de kinderkamer aan de haal gaat. Echter, de kans dat jouw computer gehackt wordt t.o.v. de kans dat ze bij Google per ongeluk een deurtje laten openstaan is natuurlijk veel groter. Met de veiligheid zit het wel snor. Mocht je je eigen computer toch veiliger achten, kun je helaas de beelden niet (alleen) lokaal opslaan, wel kun je de beelden downloaden en natuurlijk doe je er alles aan om je inlog gegevens geheim te houden. Natuurlijk kun je er vanuit gaan dat overheden het recht kunnen verkrijgen om je beelden in te zien, maar dat kunnen ze ook met je bankrekening en medisch dossier (welkom in 2016!). Nest suggereert dat ze voor deze manier hebben gekozen, omdat naast het opslaan van beelden allerlei zware algoritmes actief zijn om het beeld en geluid te kunnen ontcijferen en dit maar beter in de cloud kan gebeuren, de camera leert namelijk van de beelden om het e.a. steeds beter te kunnen interpreteren. Leuk allemaal, maar uiteindelijk moet het gewoon werken, en dat doet het! Het grote voordeel is natuurlijk dat Miriam overal ter wereld, op elk moment van de dag haar moederhart gerust kan stellen.

Het enige wat me echt tegenviel was het volume op mijn devices als ik de beelden bekijk, dit was niet heel erg hard, in ieder geval niet hard genoeg zodat ik er wakker van zou worden, dus besloot ik tevens mijn iPad Mini in de strijd te gooien. Dit bleek niets uit te halen, waarschijnlijk ligt het niet aan mijn HTC M8 (inmiddels iPhone 6s) met Android of iPad met iOS, maar aan de Nest Cam zelf. Ik heb dus maar mijn laptop, mijn iPad en mijn smartphone tegelijk aangezet. Daarentegen kent de Nest Camera de mogelijkheid om via de app terug te praten en is dat geluid weer hard en blikkerig (Fey begon spontaan te huilen bij de testronde). Voor een babyfoon van € 199,- verwacht je toch in ieder geval, goed geluid!

Het is een nacht! *klap* *klap*,

Waarempel! Alsof ze wist dat ze Mama een tijdje niet zou zien, liep ze de 1e nacht rond 19.30 zelf naar haar kamer en ging bij het bed staan. Dus poetste ik haar tanden, verschoonde haar luier en deed haar “SuperSlaap Cape” aan. Daarna brak mijn klomp helemaal. Fey begon opeens uitbundig te zwaaien naar de Nest Camera gepaard met een luide “daaahaag mama!” en ging daarna direct slapen. De bliksem mag nu inslaan als ik dit lieg. Uiteraard heeft dit natuurlijk niets met de Nest Cam te maken, maar toch… in Leiden en in Almelo hebben de nodige gelukstranen gevloeid.

“Nou”, dacht ik: “dit ging vrij simpel” en besloot de 1e avond te besteden aan het schrijven van deze blog, zodat jullie jonge vaders (en moeders) er ook nog wat aan hebben. De verdere 1e avond verliep verder rustig en toen ik de laatste letter van deze alinea op papier zette, zette ik er ook gelijk een punt achter en ging slapen…

iPad en Smartphone aan de lading ’s ochtends om 6.00 werd ik met de schrik wakker, direct kijken op mijn iPad! Waarom heb ik niets gehoord k*t Nest Cam? Maar, wat bleek, mevrouw Oonk heeft gewoon de hele nacht doorgeslapen! *Beat that, mom*! Heb ik die Nest Camera dan helemaal voor niets gekocht? Nou nee, want de volgende dag, tijdens het middagdutje, hoorde en zag ik Fey langzaam wakker worden (door middel van een Nest  notificatie vooraf) en was ik al bij haar, voordat ze in huilen kon uitbarsten. Gevolg: direct een vrolijke Fey, ready to kick some teddy.

De gebruikers interface is erg intuïtief te noemen en reageert heel snel, helemaal als je half slaap dronken wilt weten hoe het er met je kroost voorstaat. Je hoeft ook geen raketgeleerde te zijn om de activiteitszones te tekenen en in te stellen en het laten samenwerken van alle Nest apparaten is ook zo gepiept, als je enigszins weet wat je wil.

Ook de 2e nacht verliep vrij rustig. Alhoewel ze eerst niet wou slapen en wel 5x naar de Nest Camera heeft gezwaaid om vervolgens in huilen uit te barsten, kreeg ik haar uiteindelijk toch in slaap.

Tot slot, de Nest Cam brengt rust…

Het was een weekend vol lachen, gieren brullen met Fey, de band tussen papa en dochter is weer een stuk hechter op geworden. De Nest Cam heeft hier zeker aan bijgedragen. Onderaan de streep heeft het me wel een gevoel van extra zekerheid gegeven, waardoor ik iets rustiger sliep en de dag erop weer volop met Fey de Nijntje dans, Musti voetbal en Fey’s thee kransje kon doen. Daarnaast heeft Miriam toch een beetje mee kunnen kijken en vooral kunnen genieten van het avondritueel.

Ik heb wel eens meegemaakt dat de hele Nest service eruit ligt, bij een thermostaat is dat niet zo erg, maar bij de Nest Cam, laat staan de Nest Protect rook en koolmonoxide melder wel. Gelukkig was dat dit weekend niet het geval. Ik heb voor alle zekerheid ook maar gelijk een extra wifi router geïnstalleerd in Fey’s kamer, want ik merkte dat het WiFi signaal niet erg sterk was in haar kamer, het beeld vertraagd en verzwakt daardoor soms. Helemaal als je wilt inzoomen, wat maar beperkt door de Nest camera zelf gedaan kan worden, de Nest Cam zoomt voornamelijk digitaal in. Het moet immers constant alle camerabeelden uploaden naar de cloud, een goede internetverbinding is dus wel vereist!

Een groot nadeel is het vrij hoge prijskaartje, € 199,- voor een babyfoon is wel wat overdreven natuurlijk, helemaal als de audio niet top-notch is. Er zijn immers IP camera’s (camera’s met een netwerk aansluiting) die ongeveer hetzelfde kunnen voor minder geld, maar ja… als gadget freak wil je toch mee in de hele domotica wave (welke standaard: ZigBee, Z Wave, WiFi etc. je ook aanhangt) en is het geluid van al die camera’s ook niet zo best.

Waarom heb je die Nest Cam dan niet direct bij de geboorte van Fey gekocht, hoor ik je denken? Nou, om 2 redenen: 1. Hij was nog niet uit en 2, als hij op de markt was geweest, wilden we in het begin niet een OCD stoornis ontwikkelen, door om de 5 minuten te kijken hoe Fey erbij ligt. Ik merk dat ik dat nu wel aan het ontwikkelen ben.

Maar zijn er ook alternatieven? Nou, ik heb veel Google zoekresultaten doorgespit, maar vond simpelweg geen oplossing die plug n play, out of the box zo goed en volledig werkt als de Nest Cam (voorheen Drop Cam) met dito goede beeldkwaliteit en uitstekende software. Ook bij de Consumentenbond komt deze het beste uit de test, naast camera’s als de Netatmo Welcome Camera, Netgear Arlo, Withings Home, Myfox Security Camera, Spotcam HD Cloud camera, Motorola Focus, Philips Insight HD-thuismonitor.

Al met al met ik zelf super tevreden over de Nest Cam, net zoals ik over de Nest Learning Thermostat en de Nest Protect ben. De hele setup zal vooral mijn buurvrouw een gerust gevoel geven, wanneer ze op afstand op Fey past, terwijl Fey ligt te slapen in haar eigen bedje. Ze kan dan tevens de temperatuur wat lager zetten en wordt gewaarschuwd wanneer er brand is.

Het enige waar het dus echt aan schort is het geluid van de Nest Cam, maar ach, Fey ligt toch in de kamer naast mij 😉

Waar kan ik de Nest Cam kopen?

Bij Bol.com is hij het goedkoopst van heel Nederland! Klik hier om hem te kopen. 

Pluspunten:

 • Het werkt simpelweg met een paar drukken op de knop.
 • Integratie met de hele Nest by Google familie.
 • Beeld overdag is perfect.
 • Beeld ’s nachts is perfect.
 • Notificaties werken erg goed.
 • Cloudopslag van videobeelden werkt erg goed.
 • Goede, intuïtieve interface van de Nest app.
 • Miriam kan vanuit Leiden de boel een beetje in de gaten houden.

 

Minpunten:

 • Audio opnames zijn zacht.
 • De speaker in de camera is hard en blikkerig.
 • De prijs, helemaal als je er daarnaast ook nog een Nest Aware abonnement bij afneemt.
 • Geen lokale opslag mogelijk, wel downloaden mogelijkheden.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0

Your Cart