Thuis werken met kinderen: 10 thuiswerk tips!

Thuis werken met Frank

Veel ondernemers ervaren het gemak van thuis werken. Even geen personeel of collega’s om je heen, maar wat als je kinderen thuis hebt die ook aandacht willen. Steeds meer ouders proberen vanuit huis hun onderneming te starten of draaiende te houden, maar hoe doe je dat wanneer je een kleintje thuis hebt lopen. Het lijkt immers zo makkelijk, maar hoe zorg je ervoor dat zowel je kind als je thuiswerk voldoende aandacht krijgen.

Ik heb 10 gouden tips voor je, om het thuis werken met kinderen te laten werken.

Tip 1: Thuis werken? Wees realistisch.

Veel mensen lijkt het ideaal om vanuit huis te werken met kinderen, maar weinig mensen weten hoe ze dit moeten doen. Zorg ervoor dat je de juiste verwachtingen hebt. Je kind zal namelijk niet altijd stil zijn, wanneer jou dat goed uitkomt. Thuis werken is telkens water bij de wijn doen. Ben realistisch in wat wel en niet kan. Acht uur lang thuiswerk verzetten, zit er niet in als je een kind thuis hebt.

Tip 2: Maak je huis kidsproof.

Wanneer jij je telkens druk moet maken over de veiligheid van je kind, dan verzet je geen werk. Probeer je huis zo kidsproof mogelijk te maken. Berg gevaarlijke materialen en spullen op, plak stopcontacten en andere zaken af. Dit geeft je een gerust gevoel wanneer je kind op ontdekkingstocht gaat.

Tip 3 : Creëer een thuiswerkplek.

Als jouw huis die mogelijkheid biedt, creëer dan in een plek wat je als jouw thuiswerkplek kunt zien. Een kamer, met daarin ruimte voor al je papieren, mappen en administratie. Wanneer het nodig is kun jij je hierin terugtrekken om aan het werk te gaan.

Tip 4: Investeer in een laptop.

Naast een eigen plek is een laptop misschien nog wel belangrijker. Het maakt dat je mobieler bent in het uitvoeren van je thuiswerk. Je kind speelt in de tuin, dan kun jij met je laptop op een stoel naast de zandbak gaan zitten. Zo breng je samen tijd door, maar jij kunt ook aan het werk.

Laatst kwam ik een Chromebook tegen die je ook kan omklappen als een tablet. In de praktijk ben je met je kind op allerlei plekken in allerlei houdingen aan het thuiswerken, een flexibele, lichte, energie zuinige, goedkope laptop met een goede WiFi ontvanger, die direct aan of weer uit is, is daarin wel zo handig.


 

Tip 5: Investeer in opvang.

Als je heel realistisch bent, dan zul je concluderen dat het niet mogelijk is om constant te werken met je kind in huis. Kijk naar de mogelijkheden om voor een a twee dagen in de week opvang voor je kind te regelen. Dit kan een kinderdagverblijf zijn, maar ook een gastouder of opa en oma. Misschien is het wel mogelijk dat jouw partner een dag in de week thuis is, om er te zijn voor jullie kind. De dagen dat je kind bij de opvang is, geven jou de mogelijkheid om bergen werk te verzetten. Plan ook zoveel mogelijk werk, wat je niet met je kind erbij kunt doen, op die dag(en).

Tip 6: Benut je thuiswerk tijd.

Ligt je kind op bed, speelt het even alleen of is het op school? Benut dan die tijd en ga aan het werk. Ga niet op de bank zitten, lunchen, schoonmaken of andere klusjes doen. Dit zijn zaken die je samen met je kindje kan doen. Ben je alleen, zet je telefoon en social media uit zodat ook dat je niet kan afleiden.

Tip 7: Plan je dag.

Het voordeel van thuis werken is dat jijzelf je dag in kan plannen. Om het werken vanuit huis te laten slagen, dan werkt een niet standaard dagplanning het best. Zo werkt het voor sommigen om eerder op te staan dan de kinderen en dan aan het werk te gaan. Of plan je werk in de avond, wanneer je kind slaapt. Plan jij je werk toch tussen 9.00 en 18.00 uur, zorg dan niet dat je die tijd volstopt met thuiswerk. Je kind zal dit niet trekken en zal om aandacht vragen. Wissel thuiswerk en tijd met je kind af. Als je kind wat ouder is, kun je hier afspraken over maken. Je kunt ook samen gaan werken. Jij met je laptop aan de keukentafel en je kleintje met klei of kleurpotloden naast je.Tip 8: Wees flexibel in het thuis werken.

Als je thuis werkt met je kinderen, dan is de kans groot dat je dag anders loopt dan dat jij het had gepland. Ga hier flexibel mee om. Wanneer jij op dat moment alleen maar gaat balen, dan word je chagrijnig. Je kind voelt dit aan en zal waarschijnlijk net zo reageren. Met als gevolg dat je helemaal geen werk meer kan verzetten. Laat op dat soort momenten even de boel de boel en ga wat anders doen. Je zult merken dat je daarna veel productiever bent.

Tip 9: Vraag thuiswerk hulp.

Zit het echt even allemaal tegen, schroom dan niet en vraag om hulp! Misschien is er een buurman/vrouw die ook vanuit huis werkt en met wie je kunt co-werken. Jullie zouden ieders een middag in de week op elkaars kinderen kunnen letten, terwijl de ander aan het werk is.
Praat met je partner over hoe jij je voelt als het je teveel wordt. Misschien kan hij/zij wat taken van je overnemen ten aanzien van de kinderen of het huishouden.

Tip 10: Voel je niet schuldig.

Een valkuil van thuis werken is dat je je snel schuldig kunt gaan voelen. Schuldig tegenover je kind, dat het niet de aandacht krijg die je zou willen geven. Schuldig tegenover klanten en/of collega’s als je niet zoveel thuiswerk hebt kunnen verzetten als je had gepland. Accepteer dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken. Probeer juist te genieten van de vrijheid die je hebt. Het vraagt wat moeite, maar wanneer het je lukt dan heb je veel meer vrije tijd met je kind en toch kun jij je bedrijf/werk tot een succes maken.


Promotiecampagne kinderassortiment

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0

Your Cart